Tajfutásért-Pécs - Emlékezés

terkepek

Emlékezés

angyal tibor
Dr. Angyal Tiborra
(1932-2016)

 

Az egyik legidősebb, 80 év feletti pécsi tájfutó, Dr. Angyal Tibor a közelmúltban, szeptember 4.-én elhunyt.


Angyal Tibor és családja a délvidékről származott, Zomborból kerültek Pécsre. Mint sok idős, régi tájfutó, Ő is a cserkészként kezdte. Itt ismerte meg a természetet, a térképet, az erdei mozgást, később már oktatta is a térképismeretet.
Közben a Pécsi Cisztercita Gimnáziumban érettségizett, és 1950-ben Pécsett megkezdte az orvosi egyetemet. A természetszeretet vitte az egyetemen a tájékozódási versenyzők közé és Ő lett az akkor Haladás SE-nek nevezett egyesület alapítója. Az 1950-es években több országos csapatbajnokságon is indult és rendező volt az első baranyai országos versenyen. (Standard Kupa)
1956 után, az Egyetemet elvégezve lépett be a Pécsi Orvos-Egészségügyi Sportkörbe (akkor még Pécsi Lendület Sportkörnek hívták) és itt versenyzett tovább – feleségével együtt. Sokszor találkozhatunk vele a 60-as évek versenyeinek eredménylistáján és régi fotókon. A versenyzés mellett számos verseny rendezője is volt, és részt vett az akkor használt fekete-fehér térképek készítésében.
A tájfutás önállósodása után is még évekig aktív résztvevője volt a megye tájfutó életének. Emellett magashegyi túrázóként bejárta a Tátrát és a Triglávot. Ö építette ki először a kapcsolatot az akkori Jugoszlávia versenyzőivel. Bekapcsolódott a Pécsi Orvos-Eü. SK vezetésébe is, egészen 2013-ig a Sportkör elnökhelyettese volt.
Sajnos az utóbbi 10-15 évben mozgásszervi betegsége nem engedte, hogy a hegyeket, erdőket járja. Utoljára 2010 őszén a Fehérkúti Turistaháznál rendezett Csermely V. emlékversenyen volt jelen, itt készült róla ez a fénykép. Azóta lakásáról nem mozdult ki, ott kerestük fel, illetve csak telefonon hallottuk hangját.


Most ez is abbamaradt, szeptember 22-én végleg elbúcsúzunk tőle.