Tajfutásért-Pécs - Tájékozódási futás

tajekozodasisportok

Tájékozódási futás

Tájékozódási futás

honlap_foot_o.jpg  A tájékozódási futás nagy szellemi erőfeszítést igénylő állóképességi sport. Nincs jelzett útvonal – a futó a pálya teljesítése közben térképpel és tájolóval tájékozódik.

A térkép részletes információt ad a terep olyan tulajdonságairól, mint a domborzat, a talaj felszíne, akadályok stb. A tájékozódási futásban az eredményességhez a sportolónak kiváló térképolvasási és koncentrációs képességekkel kell rendelkeznie, emellett nagy sebességgel futva gyorsan kell döntenie a legjobb útvonal mellett.

A tájékozódási futók változó minőségű talajon, érintetlen erdei terepen vagy nyílt emelkedőkön illetve lejtőkön futnak – terepfutás ez a szó igazi értelmében. Ennél fogva figyelemre méltó testi erőre és mozgékonyságra van szükségük. A 3000 m-es akadályfutáshoz vagy a maratoni futáshoz hasonló erőnléttel kell rendelkezniük.

Igen sokféle tájékozódási versenyt ismerünk: egyéni és váltóversenyek, igen rövid távú parkversenyek és maratoni hegyi versenyek. A fejlámpa segítségével teljesített éjszakai verseny is a tájékozódási futás egyik népszerű formája.

A világ legjobb tájékozódási futói minden évben megküzdenek a világbajnoki címekért és a világkupa megszerzéséért. A világbajnokság programján a férfiak és a nők számára is négy verseny szerepel; sprint, középtávú, hosszú távú és váltóverseny.

A tájékozódási futás 1977-ben elismert olimpiai sportág lett.

Felszerelés:

VERSENYRUHÁZAT: Könnyű, rugalmas, az aljnövényzet ellen védő ruha, amely átnedvesedve is maximális mozgási szabadságot biztosít.

CIPő: Könnyű, erős, csúszásbiztos talpú cipő, amely biztos tapadást tesz lehetővé minden talajon – a sárt és a csupasz sziklát is beleértve.

TÉRKÉP: A rendezők által biztosított térkép a pályát ábrázolja a felkeresendő ellenőrző pontokkal. A térkép kialakítása olyan, hogy részletes információt ad a terepről – domborzatról, talajfelszínről, és olyan képződményekről, mint kövek vagy sziklafalak.

TÁJOLÓ: A versenyzők számtalan kitűnő tájolótípusból választhatnak. A tájolókat alapvetően két fő típusba sorolhatjuk: lap- és ujjtájolók.

ELLENŐRZŐ KARTON: Annak igazolására, hogy megfelelő sorrendben felkeresték az összes ellenőrző pontot, a versenyzőknek minden ponton érvényesíteniük kell ellenőrző kartonjukat, illetve az annak megfelelő elektronikus eszközt.

Csak belépés után lehet hozzászólni!