Tajfutásért-Pécs - Tájkerékpár

tajekozodasisportok

Tájkerékpározás

Tájékozódási kerékpározás

honlap_mtbike_o.jpg  A tájékozódási kerékpározás állóképességi sport, amely a tájékozódási és mountain bike sportolókat egyaránt vonzza. A szükséges legfontosabb tájékozódási képességek az útvonalválasztás és a térképmemorizálás képessége.

Az élvonalbeli versenyző nem nélkülözheti a kiemelkedően jó kerékpárkezelési készségeket és a meredek emelkedőkkel illetve lejtőkkel való szembeszállás képességét.

A környezet védelmének biztosítására a versenyzők nem hagyhatják el az utakat és ösvényeket.

A tájékozódási kerékpározás a Nemzetközi Tájékozódási Szövetség által felügyelt sportágak közül a legfiatalabb. Eredete az 1980-as évekre vezethető vissza, azokban az országokban kezdték el klubszinten művelni, amelyekben a terepkerékpározás népszerű sport volt. 1997-ben már 12 országban volt nemzeti bajnokság – és ez a szám gyorsan emelkedik.

A tájékozódási kerékpározásban évente rendeznek világbajnokságot.

Felszerelés:

TÉRKÉP: A rendezők által biztosított térkép speciális tájékozódási kerékpáros térkép, sítájfutó térkép vagy módosított tájfutótérkép lehet.

TÁJOLÓ: A tájolót a versenyző karjához vagy a térképtartóhoz erősítik.

TÉRKÉPTARTÓ: A kerékpárhoz vagy a versenyző mellkasához erősített térképtartó (térképtok) megállás nélkül, nagy sebesség mellett is lehetővé teszi a térkép olvasását.

SISAK: A kemény sisak viselése kötelező.

KERÉKPÁR: A versenyzők robusztus felépítésű mountain bike-okat használnak. Biztonsági okokból a rendezők a start előtt ellenőrzik a kerékpárok állapotát (pl. a fékeket).

SZERSZÁMOK: A versenyzők szerszámokat és tartalék alkatrészeket vihetnek magukkal, de nem kérhetnek vagy fogadhatnak el segítséget a javítások elvégzéséhez.

 Fotók a sportágról itt tekinthetők meg: