Tajfutásért-Pécs - Poharas szavazás

zoldsport h

oneb2020 banner

eob2022 banner

Poharas szavazás

Sziasztok!

Az első 83 válasz alapján a többség azt szeretné, ha megszabadulnánk a versenyeken az egyszer használatos műanyagpoharaktól! Arra a kérdésre, hogy "Álljunk át a saját poharak használatára, kitiltva az egyszer használatos műanyag poharakat a magyar tájfutó versenyek céljából? 44 igen, 5 köztes vélemény és 34 nem válasz érkezett. Emiatt folytatni szeretnénk az egyeztetést és a szavazást, most már nem csak a listán és a facebookon keresztül. Kérek mindenkit - különösen az edzőket és a csapatvezetőket - hogy továbbítsák ezt a levelet a saját belső levelező listáikra! Szeretnénk minél több ember véleményét figyelembe véve dönteni (ha egy csapathoz nem jut el a kérdés, akkor ők nem tudnak részt venni a döntésben, ezért kérem, hogy nekem írja meg egy mondatban, aki egy csapathoz kiküldte a levelet!). Mivel új opciók is vannak, mindenki szavazhat ismét.

A kezdeményezés tehát arról szól, hogy a túrázókhoz és az ultrafutókhoz hasonlóan mi se használjunk hulladéktermelő műanyagpoharakat, ahol nem muszáj. Hogy ez miért nem jelentéktelen kérdés, arról ez a videó (3:06-tól) és ez a tanulmány mond el részleteket. Első körben a célban lévő frissítésnél - és egyes megoldások esetén a büféből - tüntetnénk el az egyszer használatos poharakat a nagyobb versenyekről.


Több alternatíva merült fel:

1) Ne legyen rendezők által biztosított frissítés. Előnye, hogy a rendezőknek ez a legegyszerűbb. Hátránya, hogy a versenyző később jut a frissítőhöz, és hogy mindenki külön műanyagpalackot használ. Kombinálható azzal, hogy a csapatok elhelyezhetik a befutó környékén a saját frissítős ládáikat, amikbe mindenki előre beteheti a saját frissítőjét.


2) Legyen saját poharas frissítő. A verseny előtt mindenki lerakhatja a poharát egy pohártartóba a célnál. Egymástól eltérő színű pohártartók esetén 1000 pohár között is könnyen meg lehet találni a sajátot, például olyan pohártartókkal, amikről itt a 3-4. oldalon van fénykép. A feledékenyek számára biztosítható 10-20 mosható pohár és mosogatási lehetőség, hogy ők se maradjanak frissítő nélkül. (Ugyanitt egyszer használatos műanyagpohár nem lehet, mert akkor a tapasztalatok szerint a többség nem érzi a kényszert és otthon hagyja a poharát.) A megoldás előnye, hogy környezeti szempontból az egyik legjobb (hordókban lehet hozni a vizet vagy szörpöt, nem kell poharat gyártani és hulladék sem keletkezik) és hogy sok embernek már van is saját pohara. Hátránya, hogy meg kell szokni a rendszert, és el kell érni, hogy senki ne vigye el másnak a poharát. Ha a büfében is ezt akarjuk használni, akkor szabványos 5 decis poharakra lenne érdemes váltani.

3) Legyenek lebomló poharak, amiket verseny után el lehet ásni. A piacon elérhető poharak kukorica rostból készülnek. Előnyük, hogy nem lesz belőlük szemét és elvileg a büfében is lehet őket használni, ha 5 decis poharakat használunk már a frissítésnél (az ÁNTSZ ezt megengedi). Hátrányuk, hogy legfeljebb néhányszor használatos amerikai import termékek, amiket Németországból teherautóval hoznak, és hogy 5 decis poharak esetén az ár darabonként 30 Ft + ÁFA.
 
4) Legyenek mosható poharak, amiket egy külsős cég kezel. Minden nap hoznának a versenyre poharakat, amiket a frissítőnél kiadnának, sörözésnél újra lehetne használni, majd a versenynap végén visszaszednék őket. Elmosva kapnánk vissza őket a következő versenynapon frissítéskor - ezt hívják repohárnak. Előnye, hogy környezeti szempontból a legjobbak közé tartozik: jár vele valamennyi plusz szállítás a saját pohárhoz képest, de a szabványos méret miatt könnyebben kiváltható vele akár a büfében is a pohár. Ráadásul mindenki azt a poharat veszi el, amelyiket akarja. Hátránya, hogy csak akkor működik a rendszer, ha a nap végén mindenki leadja a poharat, amit pl. a nevezési díj részeként felszámolt letéti díjjal
(200-500 Ft) lehet elérni, plusz a rendszer működtetése kb. 25 Ft + ÁFA / nap / pohár.

5) Maradjon az egyszer használatos műanyagpohár. Előnye, hogy nem kell változtatni semmin. Hátránya, hogy egy pár másodperces ivás több száz évig le nem bomló hulladékot termel. Az újrahasznosítás azért nem tökéletes megoldás, mert egyrészt jó szelektív gyűjtést csinálni nagyon nehéz (vagyis a poharak jelentős része nem lesz újrahasznosítva), másrészt a gyártás és az újrahasznosítás is energia és erőforrásigényes műveletek, harmadrészt ezekből a poharakból újrahasznosításkor általában már nem új poharakat, hanem jóval értéktelenebb granulátumot gyártanak, így csak egyszeri újrahasznosítás történik (downcycling). További hátrány, hogy ez a megoldás szerintünk etikailag elfogadhatatlan (lásd a fenti videót). Ha ezt választjuk, az a további versenyezöldítő munka szempontjából is demotiváló.

Kérek mindenkit, hogy szavazzon itt!


A konstruktív megjegyzéseknek örülünk, ebbe a szavazásba is 3 új opció került be a korábbi visszajelzések alapján. Bízunk benne, hogy sikerül egy környezet-, rendező- és versenyzőbarát megoldást találni!

 

Üdvözlettel:

Szuromi Márti, Antal Miklós

MTFSZ Környezetvédelmi Bizottság