Tajfutásért-Pécs - Bemutatkozás

alapitvany

Tájfutásért-Pécs Alapítvány Története

Tájfutásért-Pécs Alapítvány Története

 

1995 – 2006 november

Alapítás időpontja

1995. május 25.

Alapító

Dr. Hosszu Zsuzsanna

Bírósági bejegyzés

1995. szeptember 15.

Az első kuratórium

Domján István elnök, Berg Mária titkár, Benedek Dezső tag

 

 

 

Az alapítvány célja az volt, hogy a PVSK Tájékozódási Futó Szakosztályában nevelődő után- pótlás korú (10 – 21 éves) versenyzők technikai fejlődését elősegítse, a megfelelő anyagi bázis megteremtésével. Az alapító és a kurátorok úgy gondoltuk, hogy ehhez legjobban akkor tudunk hozzájárulni, ha az egyesületi szűkös keretek miatt próbálunk gondoskodni megfelelő felszerelésről, és ha sikerül a gyerekeket el szeretnénk juttatni olyan nemzetközi versenyekre ami versenyző tudásuk gyarapítását szolgálja.

 

1995.

Első nagy akciónk az egységes bozótruha beszerzés volt, ami zöld színben elején a logónkal hátulján az „Orienteering-Pécs” felirattal készült el. Ebből jutott az idősebb versenyzőknek is és úgy véljük örömmel viselte mindenki.

Adomány gyűjtésünk jól sikerült, ami jórészt a szülőknek és azok jó kapcsolatainak volt köszönhető. A szilvásváradi „Hungária Kupa” után 19 fiatal versenyzőivel és néhány segítőkész szülővel részt vettünk a csehországi „Bohémia Kupán”. Több versenyzőnk is jól szerepelt az öt napos megmérettetésen, a tapasztalat szerzésére is nagyon jó volt ez a verseny.

 

1996.

Folyamatosan igyekeztünk a felkészülés és a versenyzés tárgyi feltételeinek jobbítására, edző és stoplis cipők, tájolók beszerzésében segítettünk. Ebben az évben már tervszerűen készültünk a következő nyári, külföldi öt napos versenyre. A közelség és egyéb edzői megfon-tolások alapján a Wiener Neustadt mellett rendezett osztrák versenyre esett a választás. 22 főt neveztünk, több szülő is vállalta az utaztatást. Szivességből kölcsön kapott mikrobusszal és több autóval vágtunk neki az útnak. Elmondhatjuk sok szép eredmény született, a gyerekek és a szülők egyaránt jól érezték magukat.

Néhány lelkes fiatal úgy gondolta a népes senior korú pécsi versenyzőnek is jó lenne egyszer „hazai pályán” rendezett OB-én versenyezni. Ezért nem kis feladatra vállalkoztunk, szeptember 15-én megrendeztük a „Senior Országos Bajnokságot” Fehérkúton. A nagyon lelkes ifjonc rendező csapat Vonyó Péter és Pavlovics Gábor szakmai irányításával kiváló versenyt rendeztek. Alapítvány jogi személyiségi státuszával csupán a pénzügyi bonyolító szerepet végezte. Célkitűzésünk az volt, hogy 0 szaldóval zárhajuk a rendezvényt, ez sikerült. Az értékes díjakhoz szponzorok támogatását nyertük meg.

 

1997.

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően folyamatosan igyekeztünk a sport felszerelések állapotán javítani, újakat beszerezni. Tekintettel arra, hogy a megyei szövetség rendezte a „Hungária Kupa” 1997 évi versenyét, külföldi versenyzésre az „Alpok Adria” régiós verseny adódott. A Jastrobarskoban rendezett versenyre a költségeket a szövetség és az egyesületek állták. Az alapítvány ezért a verseny utáni Krk szigetre szervezett néhány napos edzőtáborozásban segédkezett.

 

1998.

Nagy változás következett be az alapítvány történetében, életbe lépett a „Közhasznú szervezetekről” szóló 1997. évi CLVI. Törvény. Ez kimondta, hogy csak az a szervezet kérheti ezt a státust aki legalább három éve bejegyzésre került, valamint csak a közhasznú szervezet gyűjthet adókedvezményre jogosító adományt. A bírósági bejegyzés alapján szeptemberben lett az alapítvány három éves. A törvény lehetőséget biztosított arra is, hogy polgári egyesületek - így sportegyesületek is - kérhessenek közhasznú státust. A PVSK elnöke és szakosztály vezetése arról biztosított minket, hogy az adományok gyűjtése továbbra is lehetséges annak adókedvezményi feltételeiről az egyesület gondoskodik. A szülők és kapcsolati tőke támogatásait próbáltuk az egyesület felé irányítani több - kevesebb sikerrel. A még megmaradt pénzeszközeinket a felszerelésekre és kényszerű működésre (növekvő bank költségekre) fordítottuk.

 

1999. – 2006 . között gyakorlatilag az alapítvány csupán erkölcsi támogatást tudott nyújtani.

Az elmúlt időszakban kialakult jó szülői közösség révén segíteni tudtuk, az edzésekre és a versenyekre történő eljutást, a versenyrendezéssel kapcsolatos apróbb feladatok elvégzését.

 

2006.

A szakosztály anyagi lehetőségei egyre jobban szorították a vezetést, hogy próbáljon önálló lehetőségek felé elmozdulni. Jó alternatívának mutatkozott az SZJA 1%-ok megcélzása, amit a nagy egyesületi kalap révén eddig nem lehetett számszerűsíteni. Továbbá önálló lehetőséget kéne teremteni a támogatások, adományok gyűjtésére. Mivel a cél 1995 óta nem változott: a pécsi tájékozódási futás utánpótlásának anyagi segítése, a fiatal versenyzők felkészülési és versenyzési feltételeinek javítása, az alapító úgy döntött, és ezt a kuratórium tudomásul vette, hogy megkezdi az alapítvány közhasznúsági törvénynek megfelelő szervezeti és möködési átalakítását. Az eddigi kuratórium lemondott. Az alapító felkérte a PVSK szakosztály vezetését, jelöljön olyan kurátorokat akik elfogadják az alapítvány céljait és az újjá alakított szervezetet a lehető legjobban tudják irányítani, és a szakosztályban folyó utánpótlás nevelés megfelelő anyagi támogatását meg tudják teremteni.

 

Az összefoglaló a teljesség igénye nélkül készült kimaradt belőle sok minden, kisebb nagyobb edzőtáborok és más események. A legfontosabbnak azt tartottam, hogy egy tömör keresztmetszetét mutassam be az alapítvány 1995-2006 közötti időszakának. A lemondott kuratórium nevében sok sikert kívánok az elkövetkezendő időszakra az új vezetőségnek !

 

 

Pécs , 2008 január 29.

 

 

 

Domján István

1995-2006 kuratórium elnöke