Tajfutásért-Pécs - Sítájfutás

tajekozodasisportok

Sítájfutás

Sítájékozódási futás

honlap_ski_o.jpg  A sítájékozódási futás terepen művelt téli állóképességi sport. A nyári hónapokban űzött egyéb tájékozódási sportokhoz hasonlóan a sítájékozódási futás is igen magas fokú fizikai és szellemi erőnlétet igényel.

Egy élvonalbeli sítájfutónak kiváló sítudásra és térképolvasó készségre – és ezek kombinálásának képességére van szüksége. A sportolónak minden versenyen útvonalválasztási döntések százait kell meghoznia nagy futósebesség mellett.

Az előkészített sínyomvonalak különböző minőségűek. A verseny során a sítájfutónak kell eldöntenie, hogy melyik a leggyorsabb útvonal az ellenőrző pontok között. Az útvonalválasztás a sínyomvonalak minőségén, a szintkülönbségen és a távolságon alapul, mindezen információk a térképről olvashatók le.

A fizikai igénybevételt tekintve a sítájfutás a maratoni futáshoz vagy a sí-terepfutáshoz hasonlítható. A sítájfutásban eredményes versenyzőnek kiválóan kell ismernie az összes síelési technikát, a klasszikus és szabad stílust, a lesiklást és a fordulási módszereket.

A sítájfutó világbajnokság az a hivatalos esemény, ahol a sítájfutó világbajnoki címeket odaítélik. A világbajnokságokat minden páratlan évben rendezik meg. A programon sprint-, közép- és hosszú távú illetve váltóversenyek szerepelnek nőknek és férfiaknak egyaránt.

A világkupa egy hivatalos versenysorozat annak eldöntésére, hogy az adott szezonban kik a világ legjobb sítájfutói. A világkupát minden évben megrendezik.

Az 1890-es évekbeli eredetével a sítájfutás nagy hagyományú sportnak számít. A sítájfutás elfogadott olimpiai sportág.

 Felszerelés:

VERSENYFESZERELÉS: A sítájfutók ugyanazokat a versenysíket, botokat, ruhát, cipőket és kötéseket használják, mint a sí-terepfutók.

TÉRKÉPTARTÓ: A mellkasra erősített speciális térképtartó teszi lehetővé a térkép olvasását versenysebesség illetve teljes sebességű síelés közben.

TÉRKÉP: A rendezők által biztosított térkép ábrázolja a felkeresendő ellenőrző pontokat. A térkép olyan, hogy minden információt megad a versenyző számára annak eldöntéséhez, hogy melyik útvonal a leggyorsabb a nyomvonalak minősége, a szintkülönbség és a távolság alapján. 

TÁJOLÓ: A tájolót a térképtartóhoz vagy a versenyző karjához erősítik.

ELLENőRZő KARTON: A versenyző karjához erősítik az ellenőrző kartont is. Az ellenőrző pontokon ennek érvényesítésével történik a pont felkeresésének igazolása.

Fotók a sportágról itt tekinthetők meg.

Csak belépés után lehet hozzászólni!